Bærmispel

Vil du have sommerfugle i maven og fugle i haven? Så er Bærmispel helt sikkert noget for dig. Denne skønne plante har flotte hvide blomster og fuglene elsker den. Du kan have den som selvstændig busk, men den er også super flot og velegnet som hæk.

Den vokser moderat, men danner efterhånden et ret højt hegn. Bærmispel er derfor ikke super egnet som hæk på mindre arealer, men helt fantastisk i større haver.

Bærmispel

Bærmispel trives i de fleste jordtyper, der ikke er vandmættede i længere perioder ad gangen. Det er bedst at plante den i fuld sol eller halvskygge.

Blomsterne har en smuk, sød duft og er meget populære hos bier, så hvis du leder efter en hæk, der tiltrækker bestøvere, er det denne hæk, du skal vælge.

Blomsterne kommer tidligt om foråret, og bladene følger kort efter. Bladene er mørkegrønne og blanke og forbliver indtil sent efterår, hvor de bliver gule, inden de falder af. Sidst på efteråret dannes der små brune frugter på planten, som indeholder frø, der spises af fugle.

Hvis du ønsker en hæk med lavt vedligeholdelsesbehov, der ser flot ud hele året rundt, er Bærmispel helt sikkert noget for dig.

Køb Bærmispel her

Plantning

Bærmispel plantes bedst om efteråret, så rødderne har tid til at udvikle sig, inden planten begynder at vokse om foråret. Du kan også plante den om foråret, men sørg for at vande den godt i etableringsfasen.

Når du vander din hæk/hegn, er det en god idé at bruge en vandslange, da den vil give den helt rigtige mængde vand.

Gød din hæk regelmæssigt i løbet af vækstsæsonen, f.eks. med en organisk gødning.

Køb Bærmispel her

Beskæring, trimning og klipning

Det er ikke nødvendigt at beskære den, men hvis du ønsker at holde den pæn, kan du klippe den efter blomstringen. Den kan også klippes hårdt tilbage sidst på efteråret, hvis det er nødvendigt.

Bærmispel er en meget vedligeholdelsesvenlig plante og er derfor perfekt til travle mennesker, der ikke har tid til at passe deres planter.

Køb Bærmispel her

Sygdomme og skadedyr

Bærmispel er generelt meget modstandsdygtig over for sygdomme og skadedyr, men den kan undertiden blive ramt af meldug, især under fugtige forhold. Hvis det sker, kan du behandle den med et svampemiddel.

Anvendelse

Bærmispel er perfekt som en enkeltstående busk. Den udgør også en smuk hæk.

Hvis du ønsker at tiltrække bestøvere til din have, så er dette planten for dig. Blomsterne er meget populær hos bier.

Køb Bærmispel her

Gødning

Gød din hæk regelmæssigt, f.eks. med en organisk gødning. Det vil hjælpe hækken med at vokse sundt og stærkt. Specielt fra april til juni kan planten have behov for gødning, mens du ikke bør gøde den mere fra august og resten af året.

Udbredelse

Bærmispel kan formeres ved frø eller deling.

Hvis du ønsker at formere den ved frø, kan du gøre det om foråret. Så frøene på overfladen af en potte fyldt med frøkompost. Vand godt og sæt potten i en kold ramme eller et uopvarmet drivhus. Frøene bør spire inden for 3-4 uger. Når frøplanterne er store nok til at kunne håndteres, skal du omplante dem i individuelle potter fyldt med pottemuld.

Ved formering ved deling skal det ske om foråret eller efteråret. Grav planten op, og del den i flere stykker, idet du sørger for, at der sidder nogle rødder i hvert stykke. Genplant stykkerne straks og vand dem godt.

Du kan også købe unge planter i et havecenter.

Køb Bærmispel her