At plante en buksbomhæk er en god måde at give din have privatliv og skønhed på. Buksbom er langsomt voksende, så det tager et par år at danne en komplet hæk, men ventetiden er det hele værd. Buksbom kan klippes til den form, du ønsker, så du kan virkelig tilpasse din hæk til dine behov. Og det bedste af det hele er, at buksbom er meget nemme at passe på. Med blot en smule vand og gødning vil din buksbomhæk være glad og sund i mange år fremover.
Hvis du er på udkig efter en hurtigtvoksende hæk, er buksbom ikke den rette plante for dig. Men hvis du er villig til at vente et par år på, at din hæk fylder sig, er buksbom et glimrende valg. Buksbom er meget tolerant over for beskæring, så du kan virkelig forme din hæk, så den passer til dine behov. Og da buksbom er stedsegrønne, giver de privatliv og skønhed hele året rundt.
Hvis du er klar til at tilføje en buksbomhæk til din have, kan du se her, hvad du skal gøre:
1. Vælg den rigtige placering. Buksbom foretrækker fuld sol eller halvskygge. De har også brug for veldrænet jord.
2. Bestem, hvor bred og høj din hæk skal være. Buksbom kan klippes til enhver form, så tænk over, hvad der vil se bedst ud i din have.
3. Plant dine buksbomtræer med en afstand på 45-60 cm fra hinanden. Det giver dem plads til at vokse uden at trænge hinanden.
4. Vand dine buksbomtræer regelmæssigt i den første vækstsæson. Når de først er etableret, har de ikke brug for så meget vand.
5. Gød dine buksbomtræer en gang om året med en universalgødning.
6. Trim din hæk efter behov for at holde den i den form, du ønsker. Buksbom kan klippes på ethvert tidspunkt af året, men tidligt foråret er det bedste tidspunkt til at foretage en stor trimning.
Med blot en smule pleje vil din buksbomhæk trives i mange år fremover. Nyd den skønhed og det privatliv, som den giver din have.
Plantning
Når du planter din buksbomhæk, skal du sørge for at:
-Vælg et solrigt eller delvist skygget sted med veldrænet jord.
-Grav et hul, der er stort nok til at rumme rødderne uden at bøje dem.
-Fyld hullet med vand, og lad det suge ind.
-Placer planten i hullet, og fyld jorden omkring den med jord, og tryk den godt sammen for at komprimere den.
-Vand rigeligt efter plantning.
-Gød en gang om året med en almendannende gødning.
-Trim efter behov for at holde hækken i form.
Beskæring
Beskæring af buksbom kan foretages både om foråret og om efteråret, men det er bedst at gøre det om foråret, fra marts til juni. Det skyldes, at busken hurtigt danner nye skud om foråret og derfor vil den bedre komme sig efter en beskæring om foråret end om efteråret.
Det er også bedst at beskære buksbom på en overskyet dag. Det skyldes, at de nyligt beskårne grene kan blive brændt, hvis de får sol lige efter beskæringen.
Trimning og klipning
Buksbom kan beskæres på ethvert tidspunkt af året, men det tidlige forår er det bedste tidspunkt at foretage en større beskæring. Trimning om foråret er med til at holde din hæk pæn og nydelig.
Beskæring af buksbom kan foretages om foråret eller om efteråret, men det er bedst at gøre det om foråret, fra marts til juni. Det skyldes, at busken hurtigt danner nye skud om foråret, og derfor vil den komme sig bedre efter en beskæring om foråret end om efteråret.
Det er også bedst at beskære buksbom på en overskyet dag. Det skyldes, at de nyligt beskårne grene kan blive forbrændt, hvis de får sol lige efter beskæringen.
Skadedyr og sygdomme
Buksbom er en hårdfør plante, der sjældent rammes af skadedyr eller sygdomme. Der er dog to svampesygdomme, som kan angribe buksbom: buksbomgrønne og buksbomkviste. Hvis dit buksbom er ramt af disse sygdomme, er der ikke meget, du kan gøre. Det eneste, du kan gøre, er at fjerne det inficerede buksbomtræ, så det ikke smitter andre planter i nærheden.
Placering
Buksbom foretrækker fuld sol eller halvskygge. De har også brug for veldrænet jord. Når du vælger en placering til dine buksbomtræer, skal du sørge for at tage disse faktorer i betragtning.
Gødning
Bøsninger plantet i det fri er meget sparsomme og behøver hverken vanding eller gødning. Bøsninger på friland udvikler nemlig et meget bredt rodsystem, der rækker vidt omkring for at finde næringsstoffer og væske til busken.
Du skal dog være forsigtig med at vande og gøde, hvis din buksbom fungerer som en skulptur og derfor ofte bliver kastet ud. Efter hvert studs har busken nemlig brug for energi til at “komme sig” og vil i den forbindelse sætte pris på et skub ekstra energi i form af gødning.
Køb af buksbom
Buksbom fås i mange forskellige prisklasser. Du kan få små Buksbomplanter for ned til 30 kr./stk. Her er planten 10-15 cm høj og du skal forvente en del år før du har en fuldvoksen hæk med disse planter. Til gengæld kan du ende med en super smuk Buksbom hæk uden at skulle betale de helt høje priser.
Vælger du større planter på mere end 50 cm i højden, så skal du sandsynligvis betale et sted mellem 200 kr. og 500 kr. pr. plante alt efter om du finder dem på tilbud eller ej.
Køb mellemstørrelse Buksbom planter her
Helt store Buksbom planter på mere end 1 meter i højden vil ofte koste flere tusinde kroner. Husk på at Buksbom vokser langsomt og tid er penge. Vil du have en stor flot plante nu, så må du betale en del for det. Men kan du vente på at din Buksbom selv vokser op og bliver større, så kan du spare mange penge ved at vælge en mindre plante fra starten.